IDŐPONTFOGLALÁS

logo
1092 Budapest, Kinizsi utca 33. fsz.5. 5. kapucsengő, a rendelő bejárata a belső udvarban (II. lépcsőház) található

Endoszkopia

Szakembereink

Mit jelent az endoszkopia?

Az endoszkópia az orvosi képalkotás egyik fontos eszköze, melynek segítségével testüregeinkről jutunk információkhoz, illetve különböző gyógyászati beavatkozásokat tudunk elvégezni pl. szövettani mintavétel, polypok eltávolítása, stb. Ellentétben számos képalkotó technikával, itt az eszközt közvetlenül a szervbe juttatjuk a diagnosztikus vagy terápiás cél érdekében. 

Az endoszkop a következő részekből áll:

  • egy hajlékony csőből
  • egy megvilágító apparátusból, mely fényt juttat az adott szervbe
  • lencserendszer- ezek segítségével jut a legbelső tárgylencséről a vizsgáló szeménél elhelyezkedő lencséhez a (nagyított) kép
  • video monitoros rendszer, ahol megjelenítődik a kép
  • munkacsatorna, ami keresztül eszköz kerülnek bevezetésre, aminek a segítségével a diagnosztika, mintavétel, polyp eltávolítás, vérzéscsillapítás történik. 

Milyen jellegű endoszkopos vizsgálatokat végzünk?

Gyomortükrözés, vastagbéltükrözés

Mikor indokolt a gyomortükrözés és vastagbéltükrözés?

  • gyomortükrözés: gyomorfájdalom, gyomorégés, nyelési nehézség, nyelési fájdalom, étvágytalanság, hányinger, fogyás, tartós hasmenés, vérszegénység, fekete széklet, székletvér vizsgálat pozitivitás, lisztérzékenység gyanúja esetén, bizonyos kórképekben, vagy panaszmentes állapotban szűrővizsgálatként is, amely alkalmas lehet a ma még panaszmentes gyomorbetegségek időben történő felismerésére,
  • vastagbéltükrözés: vastagbélrák szűrés, véres széklet, hasi fájdalom, tartós puffadás, vérszegénység, székletvér vizsgálat pozitivitás, fogyás, hasmenés, székrekedés, székelési habitus változás, stb.

 
Hogyan végezzük el endoszkopos vizsgálatot?

  • éber állapotban, de ha a páciensnek igénye van rá, akkor görcsoldó és fájdalomcsillapító injekciót kap.
  • altatásban, ilyenkor a páciens nem éli meg a kellemetlen érzést illetve az esetleges fellépő fájdalmat, amit a vizsgálat okozhat. Tudomásul kell venni, hogy minden orvosi beavatkozásnak, így az altatásnak is van kockázata.Megfelelő körültekintés, felszereltség és szakképzett személyzet közreműködése esetén az altatás minimális és vállalható kockázatot jelent a vizsgálattal járó kellemetlenségekkel szemben.    

Milyen kockázatokat rejt magában az endoszkópos vizsgálat?

Az endoszkópos vizsgálatot megbízható vizsgálatnak tartjuk, és nagyon ritkán okoznak szövődményeket, de mint minden orvosi beavatkozásnál számolni kell a szövődményekkel. Megfelelő körültekintés, felszereltség és szakképzett személyzet közreműködése esetén ezeknek a beavatkozásoknak minimálissá tehetők a szövődmények.

Milyen szövődmények lehetnek?

Átmeneti torokfájdalom, gyomor és vastagbél görcsös fájdalom, puffadás. Vérzés, perforáció (lyukasztás), láz. A perforáció és a vérzés jelenti a nagyobb szövődményt, ilyenkor a beteg kórházi megfigyelésre, súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra is szorulhat.

Hogyan jutunk el az endoszkópos vizsgálathoz?

A gyomortükrözés és vastagbéltükrözés előtt egy gasztroenterológiai konzultáció szükséges, amikor a szakorvos felállítja az endoszkópos vizsgálat indikációját, és megbeszélik az endoszkópos vizsgálat javallatát, kockázatait, a vizsgálat elmaradásának kockázatait, az előkészítést, illetve megbeszélik a vizsgálat kontra indikációját és egyéb vizsgálatok alternatíváját. Altatásos vizsgálatok esetén az endoszkópos vizsgálatra való megérkezéskor történik meg az altatóorvos által végzett aneszteziológiai vizsgálat. Külön aneszteziológiai konzultációra csak akkor van szükség, ha a gasztroenterológiai konzultáció során a gasztroenterológus az átlagosnál magasabbnak ítéli az altatás kockázatát. Az altatás után a beteget külön helyiségben megfigyelés alatt tartjuk, majd ezt követően a szakorvosok (altató orvos, gasztroenetrológus) jóváhagyásával a beteggel érkező beszámítható kísérővel otthonába engedjük.

IDŐPONTFOGLALÁS

Copyright © 2019-2024 Minden jog fenttartva SanBer Medical Kft részére.