IDŐPONTFOGLALÁS

logo
1092 Budapest, Kinizsi utca 33. fsz.5. 5. kapucsengő, a rendelő bejárata a belső udvarban (II. lépcsőház) található

Rendelési idő

kedd: 7:00-8:00
szerda: 16:30-19:30

ÁRAINK

IDŐPONTFOGLALÁS

Mi a Helicobacter Pylori?

A Helicobacter pylori baktérium egy spirál alakú mikroorganizmus, amely az emberi gyomrot fertőzi meg, és helyi gyulladást idéz elő. A Helicobacter pylori fertőzés a világ népességének legalább 50%-át érinti, és általában már kisgyermekkorban bekövetkezik.

Milyen tüneteket és betegségeket okoz a Helicobacter fertőzés?

A fertőzés sokáig tünetmentes maradhat, de a fertőzött emberek esetében megnő az olyan betegségek kialakulásának kockázat, mint a gyomorhurut, gyomorfekély és egyéb gyomor-bél rendszeri panaszok. A gyomorfekélyes megbetegedések nagy többsége Helicobacter pylori fertőzésnek tulajdonítható és ma már bizonyított tény, hogy a gyomorrák bizonyos fajtáinak kialakulásával is kapcsolatban áll.

Mi a gyomorfekély és melyek a tünetei?

A gyomornyálkahártya mélybe terjedő gyulladásos károsodása, amely eléri a gyomorfal izomrétegeit is. Jellemző tünete az égő, maró fájdalom, amely a gyomorszáj tájékon jelentkezik. A tudomány jelenlegi állása szerint a fekélybetegsége kialakulása az alábbi három fő okra vezethető vissza:

 • bizonyos fájdalomcsillapitó szerek mellékhatása
 • gyomorsav túltermelés
 • Helicobacter fertőzés

Hogyan lehet kimutatni a Helicobacter fertőzést?

A legelterjedtebb módszerek:

 • - Endoszkopia
 • - Vérvizsgálat
 • - Légzési Tesztek

Endoszkopos módszer: Klinikailag Indokolt esetekben a fertőzés kimutatása endoszkópos vizsgálattal történhet, amely során az Ön helyi érzéstelenítés mellett lenyel egy keskeny, rugalmas csövet. A csövön keresztül az orvos megvizsgálja a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombelet, majd biopsiával mintát vesz a gyomor nyálkahártyájából. A mintát ezután laboratóriumba küldi, ahol mikrobiológia tenyésztés után megállapítják a diagnózist

Vérvizsgálat: Helicobacter Pylori fertőzést követően a vérben a bakterimura jellemző antitestek jelennek meg, amelyek vérvételt követő vizsgálatokkal kimutathatóak. Az antitestek jelenléte a vérben utalhat arra, hogy a fertőzés fennáll, de arra is, hogy valamikor a múltban lezajlott. A vérvizsgálatból nem derül ki, hogy Ön jelenleg fertőzött vagy a korábbiakban volt fertőzött.

Kilégzéses teszt: A légzési teszt azon alapul, hogy a bacterium ureáz enzimet termel, amely képes a karbamidot elbontani hidrogén –karbonát ionra és amóniára. A hidrogén – karbonát egy része szén-dioxiddá alakul. A teszt során a szájon át adott karbamidot a baktérium elbontja és a kilégzett levegőben megemelkedik a szén- dioxid mennyisége azeredeti állapothoz képest, ezért a kilégzett levegőt összegyűjtik egy alkalmas eszközzel, majd szén-dioxid tartalmát megemelik.

Hogyan lehet kikezelni a Helicobacter Pylori fertőzést?

A Helicobactert indokolt esetekben kombinált antibiotikum tartalmú terápiával lehet kezelni. Tudomásul kell venni, hogy világszerte szerzett rezisztencia alakulhat ki a terápiában jelenleg használt szerekkel kapcsolatban.

Szakrendelőnkben a HELIPROBE módszerrel lehet kimutatni, ill. igazolni a Helicobacter fertőzést.

Hogyan történik a Heliprobe vizsgálat?

 1. A vizsgálat során szájon át kerül a szervezetbe a C14 – karbamid
 2. 10 percet várni kell
 3. Ezután a páciensnek a légzési kártyába kell fújni a kilégzett levegőt 1-4 percen át. A légzési kártyán egy színkódolt indikátor pöttylátható, ami jelzi , hogy mikor lehet abbahagyni a fújást. Amikor elegendő kilégzett levegő összegyűlt a kártyán, az indikátor színe narancsból sárgába megy át.
 4. Ezután a kártyát át kell adni az orvosnak kiértékelésre, a páciens részére a vizsgálat befejeződött.
 5. Az Orvos további műveleteket már nem végez a kártyával, hanem azonnal behelyezi a mérőkészülékbe, amely automatikusan kijelzi a mérési eredményt. A teljes vizsgálat kb. 20 percet vesz igénybe.

Biztonságos a Heliprobe vizsgálati módszer?

A C14 –szén izotóp természetben előforduló radioaktív izotóp, amely megtalálható a levegőben és az emberi szervezetben is. A vizsgálat során a pácienst az alkalmazott kis mennyiségű radioaktivitásból csak akkora sugárterhelés éri, amely egyenértékű a természetesen jelenlévő környezeti háttérsugárzásból 24 óra alatt szerzett sugárterheléssel. Ez nagyságrendekkel kisebb, mint például egy fogröntgenezés során keletkezett sugárterhelés és mérhető kockázatot nem jelent a páciens számára.

Kiknél nem ajánlott a HELIPROBE vizsgálat?

 1. Terhes nők esetében a vizsgálat nem javasolt.
 2. A szoptatás időszakában csak úgy végezhető el, ha a szoptatást követő két napban felfüggesztik.
 3. Nem ajánlott olyan pácienseknek sem, akinél gyomor egy részét, vagy teljes egészét eltávolították.
 4. A vizsgálat nem ajánlott 18 alattiaknak, de az orvos a kockázatot és előnyök mérlegelésével hozza meg döntését.

Mire kell ügyelni a HELIPROBE vizsgálat előtt?

A vizsgálat előtti 1 hónapban nem ajánlott antibiotikumok vagy bizmut tartalmú gyógyszerek szedése.

A vizsgálat előtti egy hétben nem ajánlott savlekötő anyagok szedése.

A vizsgálat előtti 4 órában nem szabad étkezni, Vizet lehet inni, de a cukor és / vagy kalória tartalmú italok, mint gyümölcslé, limonádé kerülendő.

Copyright © 2019-2024 Minden jog fenttartva SanBer Medical Kft részére.